Пісня Гей соколи - Автор пісні

Гей десь там, де чорні гори,
Сів на коня козак молодий.
Плаче молода дівчина,
Їде козак з України.

Пісня Тимка Падури - Гей соколи

Коротенька біографія 
Пісню "Гей соколи" написав поляк Томаш Падура, якого в Україні лагідно називали Тимко.

Томаш, народився 21 грудня 1801 року, місті Іллінцях в Вінницькій області, батько його був поляком, деякі джерела кажуть, що матір була українкою.

Все своє життя він прожив в Україні, був композитором і поетом, писав пісні, автор багатьох віршів, переважно писав українською і польською мовою. В українському письмі він використовував латинський алфавіт.

Сама перша публікація «Pienia Tomasza Padury»було здійснено без дозволу автора у Львові в 1842 році. 

Після смерті Падури у 1874 році було опубліковані всі його твори.


Томаш Падура
Томаш Падура

Томаш, брав активну участь у визвольній війні проти Московії.

Як учасник Листопадового повстання 1830- 1831 років, бився в загоні Вацлава Жевуського, свого особистого приятеля, загін якого складався з українських козаків. У 1832 році, після поразки Листопадового повстання,Тимко був ув'язнений московською царською владою.

Після звільнення з в'язниці, мешкав у своєму маєтку на Вінничині, в селі Махнівка, там і помер в 1871 році, там був і похований. Він написав багато творів, але пісня Падури «Гей соколи» являється самим популярним його твором і відображає дух українського народу. Ця пісня є народною піснею як в Польщі, так і в Україні. Офіційно не існує жодної публікації Тимка Падури з авторством слів  пісні Гей Соколи, можливо, що він не являться її автором.  

Гей соколи  -  Українська народна пісня


Примітка; На цій сторінці ви можете скачати пісню, і якщо ви шукаєте текст самої пісні "Гей соколи" то вам тоді сюди>>>> 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Автор пісні Мій друже Ковалю і Поручик Галіцин