Розповідь про автора пісні - Заграй ми цигане старий

Автор пісні Заграй ми цигане старий

Розповідь про автора пісні Заграй ми цигане старий.
Пісню «Заграй ми цигане старий» написав український письменник, композитор, музично-культурний діяч, православний священик, педагог, редактор часописів Буковини, пан Сидір Воробкевич.

композитор Сидір Воробкевич
Сидір Воробкевич
За іншою версією, автор пісні «Заграй ми цигане старий» є румунський поет, пан Джордже Кошбук, який написав вірш «Să-mi cânţi cobzar bătrân», як стверджують румунські джерела пан Воробкевич переклав твір на українську мову. Точно встановити авторство твору складно, так як пройшло багато часу і кожен народ воліє бачити у цій народній пісні свою пісню. Як там не було, але фактом є те, що ця пісня є народною піснею, як в Румунії так і в Україні.

Народився Сидір Воробкевич, 5 травня 1836 року, в Чернівцях, у родині вчителя філософії і богослов'я. Залишившись у дитинстві круглим сиротою, разом із сестрою і молодшим братом Григорієм, виховувався дідом і бабою в містечку Кіцмані, де здобув початкову освіту.

Навчався у Чернівецькій гімназії, згодом поступив у духовну семінарію, яку закінчив 1861 року, там він і почав складати вірші й створювати до них музику. Потім був священиком у буковинських селах, де вивчав фольклор і побут місцевого населення.

Музичну освіту здобував приватно у професора Віденської консерваторії Ф. Кренна. У 1868 році, склав іспит на звання викладача співу й регента хору у Віденській консерваторії. З 1867 року викладав спів у Чернівецькій духовній семінарії та гімназії, а з 1875 року, працював на богословському факультеті Чернівецького університету. Як композитор складав літературні пісні і псалми, компонував хорові твори, сольні пісні та оперети, писав мелодії на власні вірші.

Помер Сидір Воробкевич, 19 вересня 1903 року, похований у Чернівцях на міському кладовищі.

Заграй ми цигане старий 



Заграй ми цигане старий пісня

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чорна гора - Біографія Василь Гонтарський