Автор пісні Мій друже Ковалю і Поручик Галіцин

Автор пісні Поручик Галіцин

 Оригінальний текст пісні Поручик Галіцин написав українець, який народився в Польщі, пан Гончаренко Георгій Іванович (літературний псевдонім Юрій Галич). Гончаренко народився у Варшаві, сам був з роду полтавських дворян.

Рига, Латвія
Рига 
Гончаренко служив Українській Державі, був генерал-майором, при Гетьману Скоропадському.

Кінець свого життя провів в Латвії, там і помер, 12 січня 1940 року. Коли російські війська зайняли Ригу, то чекісти стали вимагати від Гончаренка співпраці, після спілкування з чекістами, він прийшов додому і покінчив життя самогубством.

Під псевдонімом Юрій Галич, український генерал написав 14 книг, багато оповідань та віршів, опублікував сотні статей.

Юрій Галич писав російською мовою, більшість з нас теж пише і навіть говорить російською мовою, але це не означає, що ми росіяни. Ми живемо у вільній країні і ми маємо право говорити і писати так як хочемо. Вірші Юрія Галича цікаві і вони переносять нас в минуле.

В Тернополе, на солнечном бульваре,
Где молодежь гуляет в галифе,
Где гимназистки ходят пара в паре –
Есть ресторан австрийский и кафе.
Среди недель, тягучих и осторожных,
Как хорошо сидеть там у окна,
Вдыхать ликер и аромат пирожных,
И видеть шелк бильярдного сукна.
Поймать цветок в пленяющей гирлянде,
Под смех стекла и пеструю молву,
И шепотком назначить панне Ванде,
На Майской улице, за сквером, рандеву.

Автор пісні Мій друже Ковалю

Закарпатський поет, журналіст, літературознавець, пан Микола Матола проживав в 1952–1993 роках, і йому сподобалась пісня і на мелодію пісні «Поручик Галіцин» написав вірша «Мій друже Ковалю», який присвятив «Карпатській Січі» та воїнам УПА й СКВ.

Вірш Миколи Матоли являється шедевром і він є автор цього твору, завдяки цьому віршу, ми більше розуміємо ті жахливі часи окупації, які пережив наш народ.

Мій Друже Ковалю




Коментарі

  1. Міхаіл Звєздінскій «створив» у США «білогвардійський» романс «Поручик Голіцин».

    ВідповістиВидалити
  2. Гео́ргій Іва́нович Гончаре́нко (літературний псевдонім Ю́рій Га́лич) (народився 10 червня 1877 у Варшаві — помер 12 січня 1940 в Ризі) — російський і український воєначальник, генерал-майор Генштабу, публіцист, поет і прозаїк. Автор мелодії і слів романсу «Мій друже Ковалю» на текст Миколи Матоли. З нього пізніше, у 1970-х Міхаіл Звєздінскій «створив» у США «білогвардійський» романс «Поручик Голіцин».

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А як це Георгій Гончаренко може бути "автор мелодії і слів романсу "Мій друже Ковалю" на текст Миколи Матоли? Якась маячня! "Слова" та "текст" романсу - це що - різні речі? Або як Гончаренко який вмер у 1940 році написав мелодію на слова Матоли, якій тільки у 1952 році народився? Щоб ви телепні знали: поет Гончаренко пісав свої вірші виключно російською мовою, музики не складав та вмер у 1940р. й про посвтанців УПА нічого не знав зовсім. Поет Матола теж музику складати не вмів та тільки у 1952 році у Мукачеві народився. Гончаренко ще під час громадянської війни написав романс "Поручик Голицин", який поклали на мелодію популярного тоді усюди шлягеру. Цей романс ніколи не був "білогвардійським" (бо корнети Білої гвардії не мали орденів). Романс цей - звичайний ємігрантський шансон і Гончарнко воєначальником був здебільшого "паркетним" (отож так і знався на воїнських званнях мабуть). Звездинский у 70 роках співав у США вказаний романс бо він був шансоньє, а на цей романс (а тим більше на його мелодію) ні в кого авторських прав не було та й зараз не має. Не паплюжте будь ласка історію рідної Україну власною некомпетентністю!

      Видалити
  3. Якась маячня! Георгій Гончаренко (який вмер у 1940р.) написав мелодію та слова пісні "мій друже Ковалю" на текст Миколи Матоли, який доречі народився у 1952 році. Як це може бути? Та як це автор мелодії та слів романсу на текст Миколи Матоли? Хіба слова і текст пісні це не одне й теж? Може Гончаренко написав пісню "Поручик Голіцин" на мелодію якої у 70 роки Микола Матола написав вірш "Мій друже Ковалю"? Наскільки мені відомо у царській армії Росії корнет, який отримав першу нагороду отримував й військове звання поручика. Звідки тоді по тексту романса в Корнета Оболенського є "ордени"? Ні одна медалька, а декілька орденів, а він досі чомусь корнет? Чи воєначальник Гончаренко погано у звання розбирався, чи просто до рими гарні слова підбирав? Поясніть цю маячню, яку ви самі тут написали, будь-ласка!

    ВідповістиВидалити
  4. Так я не зрозумів, що ж було раніше "Поручік Галіцин" чи "Мій друже ковалю"?

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Розповідь про автора пісні - Заграй ми цигане старий